Menu
Skin

Het verschil tussen huidtype en huidconditie

Huid met schilfers

Misschien heb je wel je eens gehoord van de termen: droog, gevoelig, vochtarm, gecombineerd. Deze termen worden gebruikt in de schoonheidsbranche om aan te geven wat voor type huid iemand heeft. Hier baseert men vaak ook de aankoop van verzorgingsproducten op.  

Voordat je goede huidverzorging kan kopen is het handig om eerst te weten wat het verschil is tussen een huidtype en een huidconditie. 

Een huidtype en een huidconditie is namelijk niet hetzelfde. Je kan bijvoorbeeld een vette huid hebben met een vochtarme conditie. En dus een andere verzorging nodig hebben. Maar hoe zit dat nu precies?

In deze blog leg ik het verschil uit tussen een huidtype en huidconditie en geef ik advies hoe je je huid in een optimale conditie kan krijgen.

Wat wordt er bedoeld met huidtype? 


Met een huidtype word je geboren, het is genetisch bepaald. De ene persoon heeft een droge huid, de andere een vette huid of het kan zo zijn dat je een combinatie hebt van beide. Hier kan je niks aan veranderen. Je kunt het alleen in balans houden door middel van de juiste huidverzorging, voeding en voedingssupplementen.

Een huidtype benoemt het vetgehalte van de huid. Bij een droge huid produceren je talgklieren minder talg dan bij een vette huid. Bij de gecombineerde hebben mensen vaak de vettere zones op het voorhoofd, neus en kin. Deze zones noem je ook wel de T-zone. Bij een normaal huidtype is eigenlijk alles in balans. 

Wist je… ?Dat de neus het vetste gedeelte is van het gezicht!

Weet jij wat voor huidtype jij hebt? 

Kenmerken: 

Normale huid

  • Fijne poriën
  • Geen vette en droge delen
  • Geen last van onzuiverheden (mee-eters, verstoppingen)

Vette huid

  • Grove poriën 
  • Vette huid of vette delen.
  • Meer kans op mee-eters en verstoppingen

Gecombineerde huid 

  • Vette delen op T-zone (voorhoofd, neus, kin)
  • Rest van de huid normaal of droog
  • Op de vettere delen meer kans op mee-eters en verstoppingen

Droge huid

  • Geen vette delen 
  • De huid kan soms strak aanvoelen. 
  • Poriën niet of nauwelijks zichtbaar
  • Geen last van verstoppingen en mee-eters

Wat wordt er bedoeld met een huidconditie? 

Wanneer je weet wat voor huidtype je hebt is het soms toch nog lastig om dit goed in balans te houden. 

Een huidconditie wordt namelijk veroorzaakt door interne en externe factoren. Dit is dus niet genetisch bepaald. Interne factoren zijn bijvoorbeeld hormonen, ziektes, stress en je eetpatroon. Externe factoren zijn zoal uv-straling, het klimaat, verkeerde verzorgingsproducten, en je leefstijl. 

Bij huidcondities moet je bijvoorbeeld denken vochtarm, verslapt, rood, droogtelijntjes, acne, pigmentvlekken en wat zeker niet mag ontbreken is gevoeligheid. 

Een gevoelige huid behoort ook onder de huidconditie. Je wordt vaak niet geboren met een gevoelige huid. Los van wanneer iemand een huidziekte heeft ontstaat gevoeligheid meestal door interne en externe factoren. 

Advies om je huid in balans te krijgen. 

Huidverzorging

Nu dat je weet wat het verschil is tussen een huidtype en een huidconditie is het nog steeds niet altijd makkelijk om de juiste huidverzorging uit te kiezen. 

Niet alleen is het van belang te weten wat voor huidtype je hebt en waar je huid behoefte aan heeft op dat moment. Maar ook is het goed om te weten wat er in de producten zit. 

Verkeerd gebruikte verzorgingsproducten is een externe factor bij de huidconditie en kan er dus voor zorgen dat de huid uit balans raakt. Dit gebeurt niet ineens. Vaak gaat er een tijd overheen voordat de huid daadwerkelijk uit balans raakt. Daarom legt men vaak ook het verband niet. Er wordt dan gedacht dat het niet aan de verzorgingsproducten kan liggen, omdat ze daar nooit eerder last van hebben gehad. 

Wil jij graag ontdekken waar jouw huid behoefte aan heeft? En ben je benieuwd naar de producten van Dermaviduals?  Vraag dan een vrijblijvend een gesprek aan. / duur 15 min. 

Voeding 

Steeds meer wordt bekend over schoonheid van binnenuit. Voeding speelt een grote rol in onze algehele gezondheid, maar ook de gezondheid van onze huid. Door bijvoorbeeld meer groenten te eten en meer water te drinken krijg je een frissere/gezondere blos op je gezicht. 

De inname van voldoende vitamines, mineralen, antioxidanten en andere essentiële voedingstoffen zijn belang voor de opbouw en de bescherming van de huid. 

Mentale gezondheid 

Waarschijnlijk heeft iemand wel ooit tegen je gezegd: “Wat ziet je er toch stralend uit vandaag!” of juist “Gaat het wel met je?… Je ziet er moe uit”. 

Misschien had je er nooit zo bij stilgestaan. Maar de hersenen hebben daadwerkelijk een invloed op de huid. De hersenen communiceren namelijk met de bacteriën die op de huid leven.  Hoe jij je voelt dat straal je uit. Om de huid in balans te krijgen is het goed om af en toe momentjes voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld mediteren, sporten of wandelen in de buitenlucht. 

Buiten zijn in de natuur heeft sowieso een goede invloed op een gezonde huid. Tegenwoordig leven mensen te veel binnen en worden kinderen opgegroeid in steriele omgevingen. Waardoor het ontstaan van allergieën en huidaandoeningen toe neemt. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts en eczeem. 

Photo By: karolina-grabowska

No Comments

    Leave a Reply