Menu
Body & Soul

Ik deed siliconen borstimplantaten!

Vrouw met borstimplantaten in hand

Jarenlang heb ik met dezelfde vraag in mijn hoofd gezeten. Namelijk de vraag “Wat heb ik toch gedaan?” Hoe kan het nou zijn dat ik gezond leef en steeds meer klachten krijg? Na 6 jaar met onderzoeken, behandelingen en veel geduld wist ik wat het antwoord was op mijn vraag.

 “Ik deed siliconen borstimplantaten!”

Verjaardagscadeau aan mezelf

In april 2015 net na mijn 23ste verjaardag was het dan zover. Eindelijk na lang sparen en denken goed te zijn geïnformeerd had ik mijn operatie gepland staan. Een verjaardagscadeau aan mezelf, want wat was ik ontevreden en onzeker over mijn lichaam.  

Tijdens het consult werd aan mij verteld dat de siliconen niet konden lekken en dat ik er levenslang plezier van zal hebben. Ik hoefde dus niet om de 10 jaar onder het mes om de siliconen te vervangen. Voor mij gaf dit ook een extra doorslag. Want als er toch niks kan gebeuren, waarom zou ik het dan niet laten doen?

Dat er wel wat kon gebeuren ben ik nu wel van overtuigd. Volgens onderzoeker Henry Dijkmans kunnen de siliconen al gaan rondzwerven in het lichaam net na het plaatsen (*). Door het zweten van de siliconen worden er giftige stoffen afgegeven aan het lichaam, waardoor er klachten kunnen ontstaan. 

Klachten

Bij mij begonnen de klachten ongeveer een half jaar na het plaatsen van de siliconen. Mijn klachten kwamen geleidelijk aan en bestonden uit vermoeidheid, acne, transpireren, maag-darm problemen en op het einde kreeg ik ook meer last van mijn gewrichten. 

De klachten bleven vaag en daarom kwam er tijdens een onderzoek nooit een oorzaak uit. Ik ging twijfelen aan mezelf en durfde daarom ook niet meer zo snel bij de huisarts aan te kloppen. Stelde ik mij dan aan?”

De klachten werden steeds extremer

Ik wist eigenlijk dondersgoed dat ik mij niet aanstelde. Ik voelde aan alles dat er wat mis was en dat was dan ook zo frustrerend. Ik kon er gewoon echt geen vinger op leggen. Ik ging nog gezonder leven en bracht ook regelmatig bezoekjes aan o.a. een mesoloog.  Bij alles wat ik deed zag ik op het begin even verbetering en dat gaf mij weer wat hoop. 

Alleen die hoop bleek steeds van korte duur. De vermoeidheid, het transpireren werd op een gegeven moment steeds en steeds extremer. De ontstekingen in mijn gezicht bleven maar opkomen. En toen ik ook ineens last van mijn maag-darm en gewrichten kreeg ontstond er toch lichte paniek. 

Probeerde het universum mij te waarschuwen?

Als ik eraan terugdenk had het universum mij waarschijnlijk allang seintjes proberen te geven die ik niet heb opgepikt;)

Ik werkte toentertijd in een schoonheidssalon als schoonheidsspecialiste. En ik hoor mijn cliënte nog tegen mij zeggen, die net haar explantatie achter de rug had. “Pas maar op meid, vroeg of laat gaat iedereen hier last van krijgen”. Maar ik, die super blij was met haar net geplaatste siliconen wou daar natuurlijk niets van weten. 

Ook toen ik een podcast over “Breast Implants Illness(BII)” tegenkwam heb ik deze compleet genegeerd. De gedachten alleen al maakte mij misselijk. 

Tot op een avond toen ik niet kon slapen. Ik was aan het piekeren wat ik allemaal had gedaan net voordat de klachten begonnen. En toen kwam het ineens in mij op “Ik deed siliconen borstimplantaten”.

Ik sprong meteen uit mijn bed en ben de podcast gaan luisteren. Na het luisteren ben ik op onderzoek uitgegaan en toen kwam ik er al snel achter dat ik niet de enige was. Er zijn zoveel vrouwen die er ziek van worden. Ik heb mij toen ook aangesloten bij een facebook community. Toen ik de verhalen van de andere vrouwen las kon ik alleen maar dankbaar zijn dat ik er waarschijnlijk nog op tijd bij was. 

Stelde ik mij dan toch aan?

De volgende dag heb ik meteen een afspraak bij de huisarts gemaakt die mij heeft doorverwezen naar een plastisch chirurg in het ziekenhuis. Ik kon mijn verhaal niet eens doen bij de plastisch chirurg en ik werd al onderbroken “Dat jouw klachten van de siliconen komen is onmogelijk. Ik kan wel een afspraak inplannen voor een echo als dat jou meer rust geeft”.  

Uit de echo kwam naar voren dat mijn siliconen intact waren. Ik hoefde mij dus volgens de arts geen zorgen te maken. Zou ik mij dan toch aanstellen?ging er door mijn hoofd. Door die twijfel had ik het toen maar laten rusten. 

Verder onderzoek

Na 2 maanden kwam ik hier toch op terug. De klachten gingen niet weg en de klachten werden steeds erger. Ik heb toen contact opgezocht met een plastisch chirurg die hier gespecialiseerd in is, namelijk dr. Niessen. Na het gesprek was ik er al vrij snel overtuigd om de siliconen te laten verwijderen. Ik heb daarna nog wel onderzoek laten doen bij de internist. 

Uit dat onderzoek kwam weer niets en ik heb de diagnose Asia-Syndroom gekregen. Dit betekent een overmatige reactie van het immuunsysteem tegen lichaamsvreemde stoffen. Waaronder dus de siliconen borstimplantaten. De kans dat de klachten van mijn siliconen kwamen was dus groot. Maar 100% garantie dat de klachten weg gaan na het verwijderen kon de internist mij niet geven. 

Het beste verjaardagscadeau aan mezelf

Ik heb de keuze gemaakt om het risico te lopen. En precies 6 jaar later, afgelopen april 2021 heb ik mijn siliconen borstimplantaten weer laten verwijderen. 

Dit was pas echt het beste verjaardagscadeau wat ik mezelf heb kunnen geven. 

Het is nu iets meer dan een half jaar geleden na de explantatie en ik ben zo goed als klachtenvrij! Van mijn keuze heb ik geen seconde spijt gehad. Ik ben blij met het eindresultaat en ik vind ook dat het beter bij mijn lichaam past. 

Beter als koos tietloos door het leven dan op die manier verder moeten leven.  Al moet ik toegeven dat ik in sommige situaties kan begrijpen dat je de keuze maakt. Mijn advies is wel om je beter te laten informeren en misschien gaat kijken naar betere alternatieven

(*) Documentaire Moordtieten (11: 16) 

https://www.npostart.nl/3doc-moordtieten/01-06-2021/BV_101405087

1 Comment

  • Campeao
    8 november 2021 at 16:19

    Mooi dat je gedurfd hebt om je verhaal op Zo een manier te delen❤️

    Reply

Leave a Reply