Menu
Skin

Huidveroudering door suiker (versuikering)

Koekjes bestrooid met suiker

Het proces van huidveroudering door suiker

Een voedingspatroon met overdaad aan suikers zorgt voor versnelde huidveroudering. Door een teveel aan suiker gaat de huid versuikeren. Versuikering van de huid wordt ook wel glycatie genoemd. Glycatie ontstaat zodra suikermoleculen zich gaan hechten aan de eiwitten, waaruit onze cellen zijn opgebouwd. Hierdoor worden versuikerde eiwitten gevormd wat zich uit in het verharden, vervormen, verkleuren en beschadigen van deze eiwitten.

Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Dit geldt ook voor de huid wat voornamelijk uit de eiwitten collageen en elastine bestaat. Wanneer er suikerverbindingen worden gevormd tussen de collageen- en elastine eiwitten verliest de huid zijn veerkracht en elasticiteit. Het effect is dat de huid op den duur gaat verouderen. 

Het lange termijneffect van suiker op de huid

Wanneer je jong bent zal je nog niet veel merken van de huidveroudering. Het lichaam gaat op een gegeven moment wel minder van de eiwitten aanmaken. 

De afname van de eiwitten collageen en elastine start rond je 25ste levensjaar. Het proces van de afname wordt versneld door versuikering van de huid. Het zichtbaar worden van huidveroudering zal je ook niet meteen opmerken. 

Echter rond je 35ste jaar kan huidveroudering snel zichtbaar worden. Om mooi oud te worden is het van belang dat je de inname van suikers gaat verminderen. 

Welke suikerrijke producten moet je vooral mijden? 

De beste producten die je kan vermijden zijn voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI). Voedingsmiddelen met een hoge GI worden ook wel snelle suikers genoemd. 

Onder snelle suikers vallen praktisch alle zoete producten zoals taart, koek en snoep.

Ook aan andere voedingsmiddelen is suiker toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan dressings, kant en klare maaltijden en alles uit pakjes en potjes. Maar vergeet bijvoorbeeld ook niet witte rijst en aardappelen.

Afbeelding: rajesh-r-kunjumon – Pexels

No Comments

    Leave a Reply