
Diabetes is ook bekend als suikerziekte. Er bestaan verschillende typen diabetes elk met hun eigen oorzaken en behandelingen. De twee bekendste zijn type 1 en type 2.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam stopt om insuline aan te maken. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam niet genoeg insuline aan. Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. In dit artikel ga ik het hebben over Diabetes type 2.
- Wat gebeurt er in het lichaam?
- Hoe ontstaat diabetes type 2?
- Diabetes type 2 en de symptomen
- Wat kan je er zelf aan doen?
- Herstel en voorkom diabetes type 2 met een gezonde leefstijl als medicijn!
Wat gebeurt er in je lichaam?
Zoals hierboven al benoemd maakt het lichaam bij diabetes type 2 niet voldoende insuline aan.
Insuline is een natuurlijk hormoon wat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat koolhydraten worden opgenomen in de cellen. Na de inname van koolhydraten zet je spijsvertering deze om in kleine suikerdeeltjes.
Deze suikerdeeltjes worden via de dunne darm opgenomen in het bloed. Het hormoon insuline komt vervolgens in het bloed terecht en dienen als een soort van deurtjes voor de cellen. De cellen nemen de suikerdeeltjes op en zetten dit om in energie.
Dit proces zorgt ervoor dat het niet teveel suiker in je bloed blijft zitten. Wanneer je bloed teveel suiker bevat kan dit schadelijk gevolgen hebben voor je hart, bloedvaten, nieren, ogen en zenuwen. En dat wil je liever voorkomen.
Hoe ontstaat diabetes type 2?
Vroeger noemde men diabetes type 2 ook wel ouderdomsdiabetes. In de huidige tijd doet deze naam geen eer meer aan. Diabetes type 2 komt namelijk steeds vaker voor op jonge leeftijd.
Maar liefst 1,1 miljoen mensen in Nederland leven met dit type diabetes en dagelijks komen er nieuwe gevallen bij. Diabetes type 2 is een sluipende vorm van suikerziekte. De voornaamste reden van het ontstaan is veelal een ongezonde leefstijl.
Denk hierbij aan:
· Overgewicht
· Consumeren van te veel suiker
· Ongezonde voeding
· Weinig tot geen lichaamsbeweging
· Roken
Erfelijkheid
Erfelijkheid speelt ook een rol bij het krijgen van Diabetes type 2. Het hoeft echter niet zo te zijn wanneer het in je familie voorkomt dat jij het ook automatisch krijgt. Je erft niet de ziekte, maar de aanleg. Door een gezonde leefstijl na te leven kan je de kans op diabetes type 2 met de helft verkleinen.
Diabetes type 2 en de symptomen:
Vermoeidheid
De kleine suikerdeeltjes waar ik het al eerder over had wordt glucose genoemd. Glucose is de brandstof van het lichaam en zorgt ervoor dat je energie krijgt
Insuline zorgt ervoor dat glucose in de cellen terecht komt. Hierdoor krijg je energie. Bij diabetes type 2 functioneert dit proces niet meer goed en is een logisch gevolg dat je vaak vermoeid bent.
Gewicht verliezen
Doordat je lichaam toch ergens brandstof vandaan moet halen, gaat deze je vetvoorraad aanspreken. Het vet wordt verbrand en daardoor kun je in een korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliezen.
Veel plassen
Het lichaam wil van de overtollige suikers in het bloed af, waardoor je vaker moet plassen.
Droge mond en veel dorst
Een droge mond en veel dorst hebben is een gevolg van veel plassen. Je lichaam verliest veel vocht en moet dit weer opnieuw aanvullen.
Infecties
Infecties aan de huid en bij de blaas en urinewegen komen vaak voor bij diabetici. Je lichaam is niet meer goed in staat om schadelijke bacteriën op te ruimen, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan
Heb je deze symptomen en twijfel je of het Diabetes type 2 is? Dan zou ik je aanraden een bezoek aan de huisarts te brengen.
Wat kan je er zelf aan doen?
Vermijd snelle suikers
Snelle suikers zijn: wit brood, witte rijst, koekjes, snoep, frisdrank en vruchtensap. Hier zitten veel suikers en calorieën in waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt.
Eet minder koolhydraten
Helemaal zonder koolhydraten kun je niet, je hebt ze namelijk nodig voor je energie. Maar je kunt er wel voor kiezen om de zogenaamde “langzame koolhydraten” te nemen. Voorbeelden van langzame koolhydraten zijn: volkoren pasta, zilvervliesrijst, groene bladgroenten, noten, quinoa, zoete aardappelen.
Het is beter wanneer je een maaltijd met koolhydraten eet om daarnaast ook bijvoorbeeld vis, vlees of groenten te eten. Je lichaam verteert het eten dan langzamer, waardoor er niet meteen een grote hoeveelheid suiker in je bloed komt.
Beweeg meer
Tijdens het bewegen gebruikt je lichaam voornamelijk glucose als brandstof. Door het verbranden van de glucose (suiker) verlaagt deze ook in je bloed.
Verminder stress
Bij stress maakt het lichaam het hormoon cortisol aan. Cortisol remt juist de werking van insuline. Ook kan het zijn wanneer je stress hebt dat je minder gezond gaat leven. Uit eigen ervaring weet ik dat ik bij stress vaak naar een ongezonde snack grijp. Ik ben sneller moe en heb vaak, na een lange (werk)dag, geen zin meer om te koken of om te sporten.
Herstel en voorkom diabetes type 2 met een gezonde leefstijl als medicijn!
Disclaimer: Er is geen garantie dat je diabetes type 2 helemaal kan voorkomen en herstellen. Uit onderzoek en ervaringen is echter wel gebleken dat door aanpassingen van je leefstijl je ziekteverschijnselen kunnen worden verminderd. Drs. Richard de Leth heeft al veel van zijn diabetici patiënten geholpen in zijn praktijk voor Integrale Geneeskunde.
Waarschijnlijk is de hoge toename van Diabtes type 2 te wijten aan onze (Westerse) leefstijl.
In de oertijd bestond diabetes type 2 niet. De leefomgeving van de oermensen bestond uit natuurlijke voeding, beweging en ontspanning. Tegenwoordig hebben we te maken met bewerkt voedsel, weinig beweging en mensen leven vaak en soms onbewust in stress.
Zelfs zonder diabetes te hebben kan je gevoelig zijn voor insuline. Insulineongevoeligheid komt bij veel mensen voor en kan leiden tot vervelende klachten. Vermoeidheid, concentratieproblemen, acne, mannelijke beharing bij vrouwen zijn voorbeelden van de klachten die ermee gepaard gaan. Insulineongevoeligheid geeft een verhoogde kans op ontstekingen en welvaartziektes.
In deze cursus laat Drs. Richard de Leth zien hoe je in korte tijd concrete stappen zet om jouw hormonen, energie en gezondheid te herstellen. Wil jij graag je gezondheid verbeteren? Klik dan hieronder op deze button.

No Comments