Menu
Body & Soul

8 slaaptips – Voor een betere gezondheid

Vrouw ligt in bed
Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Help ik kan niet slapen! 

Slapen is niet alleen héérlijk. Het is ook zeer belangrijk voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar in slaap komen en in slaap blijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Wil je graag beter slapen of kom je niet in slaap? 

De volgende tips kunnen helpen voor een betere nachtrust. En een betere nachtrust zorgt ook meteen voor een betere gezondheid.

8 Slaaptips voor beter slapen.  

1. Slaap zo donker mogelijk

Slaap zo donker mogelijk om het slaaphormoon melatonine te stimuleren. Licht remt namelijk het slaaphormoon af. Wanneer er licht van buiten in je kamer komt kan je eventueel een slaapmasker gebruiken. 

2.Doe een activiteit overdag buiten.

Ga overdag naar buiten. Doe iedere dag een activiteit, zoals wandelen of tennissen. Uit onderzoek blijkt dat daglicht een positief effect heeft op de slaapkwaliteit. 

3.Slaap zo koud mogelijk

Je lichaam moet afkoelen om in slaap te komen en in slaap te blijven. Daarom slapen mensen in de zomer vaak slechter. 

4.Doe zeker het laatste uur voor het slapen iets ontspannend.

Door het laatste uur iets ontspannend te doen wordt het lichaam voorbereid op een goede nachtrust. Denk aan een boek lezen, mediteren of in bad gaan. 

Misschien ervaar je een film of serie kijken ook als ontspannend. Het is toch beter om dit te mijden of gebruik anders een blauwlicht filter. 

5.Eet je laatste maaltijd zeker 3 uur voor het slapen gaan.

Het lichaam heeft namelijk de tijd nodig om voedsel te verteren. Bij het verteren gaat al de energie naar het spijsverteringskanaal. Wanneer je eet net voor het slapen gaan, dan kan je moeilijker in slaap komen. 

6.Ga iedere avond op dezelfde tijd naar bed.

Het is goed om een ritme te krijgen in je slaappatroon. Zowel doordeweeks als in het weekend. Het verbetert de kwaliteit en kwantiteit van je slaap. En vaak word je dan ook op dezelfde tijd weer wakker. Je hebt dan zelfs geen alarm meer nodig. Hoe handig is dat?! 

7.Drink liever geen cafeïne. 

Cafeïne werkt stimulerend en kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt. Het is zelf zo dat het 8 uur kan duren voordat cafeïne uit het lichaam is. Het beste is, wanneer je cafeïne houdende producten consumeert, dit in de ochtend te doen. Cafeïne zit onder andere in koffie, sommige thee soorten en cola.  

8.Vermijd alcohol en marihuana voor het slapen gaan. 

Door het gebruik van alcohol en marihuana val je niet natuurlijk in slaap. Je wordt vaker wakker zonder het misschien door te hebben. Hierdoor kan het zijn dat je niet uitgerust wakker wordt. 

Daarnaast blokkeert het gebruik van alcohol en marihuana de Rapid Eye Movement (REM)* slaap. REM slaap heb je nodig voor je mentale en geestelijke gezondheid. 

Bron: Sleep is your superpower | Matt Walker. (2019, 3 juni). [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=5MuIMqhT8DM

Afbeelding: Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

No Comments

    Leave a Reply